15 Ekim 2010 Cuma

Uludağ Üniversitesi Öğrencileri: ‘’Rektörler Komiser, Üniversiteler Karakol Olmasın!’’


Uludağ Üniversitesi öğrencileri, 15 Ekim Cuma günü YÖK’ün yeni genelgesiyle ilgili bir eylem gerçekleştirdiler. YÖK’ün üniversiteleri birer karakol haline getirecek genelgesine karşı gerekleştirilen eylemde; parasız, bilimsel, anadilde eğitim talebi vurgulandı.
Öğrenciler, öğlen yemeği çıkışında Uludağ Üniversitesi yemekhanesinin önünde toplanarak; yemekten çıkan gençleri taleplerini dile getirmeye çağırdılar. Ardından rektörlüğe doğru yürüyüşe geçen öğrenciler, yol boyunca alkış ve sloganlarıyla talepleri anlattılar. Yoldan geçen öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin de sık sık alkışlarıyla destek verdiği eylemde; ‘’Parasız eğitim, parasız sağlık’’, ‘’Ferman YÖK’ün üniversiteler bizimdir’’, ‘’YÖK, polis, medya; bu abluka dağıtılacak’’ sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından Rektörlük binası önüne gelen gençler burada basın açıklaması gerçekleştirdiler.
Açıklamada; üniversitelilerin özgürlüğünü sivil polislerin de, AKP’nin sahte açılımlarının da sağlamayacağını söyleyen gençler, üniversitelilerin öğrenciler sayesinde özgürleşeceğini vurguladılar.
Açıklamanın ardından öğrenciler bundan sonraki süreçte de üniversitelerin parasız, bilimsel, demokratik kurumlar haline gelmesi için mücadele edeceklerini vurgulayarak; alkışlarıyla rektörlük önünden ayrıldılar. (Bursa/EVRENSEL)

13 Ekim 2010 Çarşamba

Demo Plastik İşyerinden Bilindik Bir Haber: Sendikalı İşçiler İşten Çıkartıldı!


Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet yürüten Fransız sermayeli, Demo Plastik işçileri Petrol iş sendikasına üye oldukları için 10 işçi işten çıkarıldı. Otomotiv yan sanayisine üretim yapan fabrikada çalışan işçiler çalışma koşullarının düzeltilmesi için bir süredir Petrol İş sendikasında örgütlenme çalışması sürdürüyorlardı. Bu örgütlenmeden haberi olan patron, işçilere baskı yaparak önce istifa etmeye zorladı. İşçiler istifa etmeyince işten çıkarmalarla sendikalaşmanın önüne geçmeye çalışıyor. Fabrika önünde bir araya gelen sendika yöneticileri, işten atılan işçilerle birlikte basın açıklaması yaparak sendikalaşma mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söylediler.
Açıklamayı okuyan Petrol İş Bursa Şube Başkanı Nuri Han, daha önce pek çok işverenin yaptığı gibi Demo Plastik işverenin de, işçilerin uluslararası düzeyde ve anayasal olarak tanınmış bir hakkını gasp etmeye yöneldiğini söyledi. Han; 60 yıldır petrol, kimya ve lastik işçilerinin örgütlenme ve hak alma mücadelesini yürüten Petrol-İş Sendikası olarak, Demo Plastik'te işten çıkartılan üyelerimizin sendikal mücadelesinin sonuna kadar yanında olacaklarını vurguladı.
Han’ın ardından Türk İş 8.bölge Temsilcisi Sabri Özdemir de işçilere seslendi. Özdemir yaptığı konuşmada; son günlerde Türk İş’e bağlı sendikaların yapmış oldukları sendikalaşma çalışmalarında işten çıkarılmalarla karşılaştıklarını hatırlattı. Özdemir, işverenlerin işçilerin anayasal haklarını kullanmalarını engellemeye devam ettikleri takdirde, Bursa’da örgütlü bulunan 70 bin dolayında üyelerini karşılarında bulacaklarını söyleyerek; Petrol İş sendikasını bu mücadelede yalnız bırakmayacaklarını vurguladı. İş yeri önünde yapılan eyleme Türk İş’e bağlı Türk Metal İş, Teksif, Tümtis; siyasi partilerden de Emek Partisi ve ÖDP il yöneticileri ve üyeleri katılarak işçilerle dayanışmada bulunuldu.(Bursa/ Evrensel)