5 Temmuz 2009 Pazar

Bursa'da 2 Temmuz Mitingi


Bursa’da Alevi örgütlerinin, siyasi partilerin, demokratik kitle örgütlerinin ortaklaşa yaptığı 2 Temmuz Sivas Katliamı anmasına yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Son yılların en kitlesel 2 Temmuz anmasında; yürüşe katılan her yaştan insan hepbir ağızdan, Sivas Katliamını lanetlediler.
Mahfelden başlayan ve Kent Müzesine kadar süren yürüyüşte, sık sık ‘’Faşizme Karşı Omuz Omuza!’’, ‘’Sivas’ın Hesabı Sorulacak!’’ ve ‘’Yaşasın Halkların Kardeşliği!’’ sloganları atıldı.
Miting, yürüyüşün ardından Kent Müzesinin önünde başladı. Miting’de tertip komitesi adına konuşma yapan Pir Sul Abdal Kültür Derneği Bursa Başkanı Davut TÜRKOĞLU şunları söyledi; ‘’2 Temmuz’da yitirilen canlarımız, faşizme ve gericiliğe karşı mücadelede aydınlık geleceğin temsilcileridirler. Katliam planı demokrasiyi, özgürlüğü düşman belirleyen; toplumsal, inançsal ve kültürel farklılıkları yok sayıp, tek tip yurttaş yaratmaya çalışan egemen zihniyetin ürünüdür.’’
Konuşmadan sonra semah gösterisi yapıldı. Semah gösterisinin ardından yapılan tiyatro gösterisi ve müzik dinletisiyle birlikte anma etkinliği sona erdi.(Bursa/EVRENSEL)

Şalter İnecek, Ampül Sönecek


Kamu Toplu İş sözleşmelerinde anlaşma olmaması nedeniyle, Türk-İş’in ülke çapında başlatmış olduğu eylemlere; işçilerin öfkesi ve coşkusu damgasını vurdu. Bursa’da Türk-İş’e bağlı sendikalar, saat 18.00’da Fomara Meydanı’nda toplanarak AKP il binasına sloganlarla yürüdüler. İşçiler, yürüyüş esnasında sık sık hükümeti protesto eden sloganlar attılar.
Yaklaşık 300 işçinin katıldığı eylemde, işçiler ; ‘’Şalter İnecek, Ampül Sönecek’’, ’’Genel grev, genel direniş’’, ‘’İşçi düşmanı Hükümet istifa’’ sloganlarını atarak, AKP’yi uzun süre yuhladılar.
Burada toplanan işçilere seslenen Türk-İş Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca; ‘’Bugüne kadar hükümet, vermiş olduğumuz teklife ciddi bir yanıt vermeyerek; işçileri açlığa terk etme hevesi olduğu ortaya çıkmıştır’’ dedi. Kanca; bugünkü siyasi iktidarın, yapılan özelleştirmelerle elde ettği paraları eşe, dosta, yandaşa peşkeş çekerek; halkın işçilerin lehine hiçbir icraatta bulunmadığını söyledi. İşçilerin elinde bulunan mevcut hakların tamamına göz dikmiş bir hükümetle karşı karşıya olduklarını belirten Kanca, ‘’Şimdi de kıdam tazminatlarımızı elimizden almaya çalışıyorlar.’’ dedi.
Kanca, işçinin önünde hiçbir gücün duramayacağını bu hükümette görecek diyerek; bu yaptıkları eylemin, yalnızca uyarı eylemi olduğunu belirtip, bütün işçilerden genel grev de dahil her türlü mücadeleye hazır olmalarını istedi.(Bursa/EVRENSEL)